Färjor

Redan under medeltiden började färjekarlar att erbjuda skjuts mot betalning på deras färjor. Det kunde då vara mycket korta sträckor likväl som de något längre. Med Sveriges landskap och långa kust har färjetrafiken varit ett självklart inslag i infrastrukturen. Idag trafikerar mindre färjor mellan öar i skärgårdar och ger människor därmed möjlighet att bo i skärgården. Samtidigt finns en stor nationell och internationell färjetrafik med betydligt större fartyg.

Lokal färjetrafik

I Sverige finns en väl utbyggd lokal färjetrafik. Med det menas färjor som transporterar gods eller privatpersoner en kortare sträcka. I städer med större skärgårdar är det exempelvis vanligt med skärgårdsfärjor som gör det möjligt för turister att besöka den vackra skärgården. En del av dessa färjor erbjuder även mat ombord eller guider som berättar om de lokala platserna.

Vissa städer har även innerstadsfärjor som gör det enklare för främst privatpersoner att ta sig till olika platser. Ett klassiskt exempel är Djurgårdsfärjan i Stockholm. Det tar inte speciellt lång tid (40min) att promenera ut till det vackra Djurgården men många väljer färjan både för att det är bekvämare och för att njuta av färden över vattnet.

Lokal färjetrafik kan därmed i vissa fall främst handla om transport och i vissa fall främst vara en avkopplande färjetur. Många gånger går det även hand i hand.

Nationell färjetrafik

Med ”nationell färjetrafik” menas större färjelinjer från fastlandet till öar. Är det en mindre färja som går till en liten ö i Vänern klassas detta snarare som lokal färjetrafik. Ett exempel på nationell färjetrafik är linjen till Gotland. Detta är en så viktig linje att den enligt riksdagen har klassats som ” en del av den nationella infrastrukturen”

Länge var det enbart ett rederi som trafikerade sträckan men när Gotlandsbåten lanserade sitt fartyg HSC Express skapades fler möjligheter att ta sig till och från ön.  Från Västervik tar resan ca 2 timmar och från Nynäshamn ca 3 timmar.

Trafikverket är det ansvariga myndighetsorganet för färjor i Sverige. Delen av Trafikverket som sköter detta heter Färjerederiet. På deras hemsida kan du få trafikinformation, se vilka färjeleder som finns och till och med ansöka om jobb på någon av de svenska färjorna.

Internationell färjetrafik

Med färjetrafik går det att ta sig till flera av grannländerna till Sverige. Till Åland trafikerar flera olika rederier däribland det större Viking Line och det mindre Eckerölinjen. Att resa hit tar inte mer än några timmar. Den som vill åka till fastlandet i Finland kan göra detta med både Tallink Silja och Viking Line. Detta med bland annat Helsingfors och Åbo som populära destinationer.

På Östersjön hittas även färjor fån DFDS vilka bland annat har Paldiski som destination. Från den staden kan man sedan nå Tallin inom en timme. Vill man istället söderut finns flera färjelinjer att välja på till Tyskland, Danmark och Polen. Detta via bland annat TT-Line och Stena Line. Åt väster trafikerar bland annat Stena Line linjer till England.